Kirándulás Ipolytarnócra

2008-05-31

2008. május 31-én Ipolytarnócra kirándultunk. Az átkompolás után Vác – Rétság – Balassagyarmat – Szécsény útvonalon értünk Ipolytarnócra. Legelőször megcsodáltuk a bemutató épület előtt felállított Bükkábrányban meglelt 8 millió éves ősfenyők konzervált  maradványát. Így is hatalmasak voltak. Az épületben, a belépőjegy gyanánt kapott szemüveg  és egy vizuáltechnikai rendszer segítségével különleges látványban volt részünk. Úgy éreztük, hogy jelen vagyunk egy körülbelül 40 millió évvel ezelőtti fás, bokros, vizes területen, ahol  különböző korabeli állatfajokat láthatunk.

Később egy botanikai és kőzettani tanösvényen is végigmentünk előzetes bejelentésre, kísérővel. Itt védőtető alatt egy olyan területet mutattak be, amely megőrizte – vulkáni hamu temette be – a vízpartra inni járó állatok lábnyomait. Ugyancsak ezen a helyen csodáltuk meg a Kubinyi Ferenc által 1842-ben leírt  ősfenyő két darabját, amelynek korát 23 millió évre becsülik. Életében körülbelül 55 méter magas, kerülete pedig 8 méter volt.

Hazafelé Szécsényben megálltunk a Forgách kastélynál, melyben megtekintettük a csipkekiállítást valamint a helytörténeti gyűjteményt. Szécsényben ebédeltünk, majd útba ejtettük Hollókőt. ahol a hirtelen eleredt eső miatt a tervezettnél sajnos rövidebb sétát tettünk.
Utolsó megállóhelyünkön, a cserháti „Zöld Út” egy állomásának tájékoztató táblájánál fogalmazódott meg bennünk, hogy a Szentendrei szigeten is be tudnánk kapcsolódni a Zöld Út mozgalomba.

Események képekben