Zöldszigeti kör 2014. szeptember 21.

2014-09-21

A szeptember havi programok közül kiemelkedett a Schubert emléktábla megkoszorúzása és az azt követő hangverseny a református templomban. A koszorúzást és a hangversenyt szervezte, a fellépő művészeket elnökünk, Enikő hívta meg.

Az Eszterházy kúria falán elhelyezett emléktáblánál Morvai József és Máté Melinda köszöntötte a nagyszámú vendégsereget, akik Budapestről is és a környékbeli településekről jöttek a helyieken kívül.

 

A helyszíni ünnepséget Kovách Tamás tiszteletes úr kommentálta. A koszorút Enikő és Pfeiffert Barbara kulturális attasé helyezte el az emléktábla alatt.

A rendezvény a templomban folytatódott gyönyörű hangverseny formájában. Anke Schittenhelm, a grazi zeneakadémia hegedűművésze adott hangversenyt, akit Bodoky-Krause Annamária kísért zongorán.

A leányfalui Szent Anna kórust Méhes Imre vezényelte. Az elhangzó műveket Richter Pál mutatta be.

A D-dur mise ,kirje eleison, hegedűszonáták zongorakísérettel. Schubert több mint 600 dalt alkotott, különösen szépek a Hattyúdalok Grazból

Elhangzott még Liszt 1842-ben alkotott Ave Maria-ja, majd a Schubert mise Isten báránya c. részét ajánlotta Richter Pál a hallgatóság figyelmébe.

Schubert Beethoven kortársa volt és a zene óriása mellett rá nem sok fény esett. Művei halála után jelentek meg. Kétségtelen azonban, hogy Liszt, Schumann után Schubert nélkül más a XIX sz.-i kultúra gazdagsága, a polgárosodó Európa operaremekei is őket követően születnek.

A hangverseny után a Polgármesteri Hivatal udvarán rendezett állófogadáson látta vendégül a Zöldszigeti Kör és az Önkormányzat a vendégeket.

Események képekben