ISKOLATÖRTÉNET KIÁLLÍTÁS 2015.

2015-07-26

Az ünnepi eseményhez méltóan, az emlékezés délelőtt a református templomban kezdődött a jubiláló konfirmandusok köszöntésével. Az igét Hamar István, 60 éve konfirmált nyugalmazott lelkipásztor hirdette.

Délután Református iskolatörténet a 16.. századtól 1948-ig, illetve napjainkig címmel dr. Tőkéczki László történész, a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka tartott előadást. A kántor-tanítókra emlékezve Ferenczi Alpár játszott orgonán és három ifjú: Váczi Szabolcs, Kökény Zalán és Morvai József ismertette röviden a pócsmegyeri református iskola történetét.

Ezt követően Kajos László gondnok Kovách Tamás lelkipásztor a református egyházközség nevében, Mayböhm Tiborné és dr. Borzsák Enikő a Zöldszigeti Kör Polgári Kulturális Egyesület képviseletében helyezett el koszorút az ismert tanítóknak emléket állító tábla avatásán. Az emléktábla az egykori kántor-tanítói lakás homlokzatára került, mely kívülről felújítva, az alkalomhoz méltóan várta az ünnepi eseményt.

A kiállítás helyszínéül az egykori iskolaépület szolgált. A kiállítást Munkácsy Gyula, a Pedagógiai Könyvtár és Múzeum vezetője, nyitotta meg, majd Szente Sándorné, a Zöldsziget Általános Iskola és Művészeti Intézmény igazgatója tette közzé a múltat értékelő gondolatait. Németh Miklós polgármester köszöntötte a népes egybegyűlteket, és megköszönte a kiállítás rendezőinek munkáját. Dr. Borzsák Enikő felidézte a kiállítás létrehozásának legizgalmasabb mozzanatait, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki személyes emlékkel, fényképpel, tárggyal, bizonyítvánnyal, rajzfüzettel járult hozzá a kiállításhoz. „Pócsmegyer megint bizonyított” – meghatottan köszönte meg vitéz Csengő Tschörner András a pócsmegyeri emberek megújuló segítőkészségét.

Mi, pócsmegyeriek méltán lehetünk büszkék kincseinkre, amelyeket kiállítások egész sora tárt az érdeklődők elé: képeslap kiállítás, falvédő kiállítás, „Csipkék és fodrok” címmel viselet kiállítás és helytörténeti kiállítás a világtalálkozón, Móricz Zsigmond emlékkiállítás, „Hőseink” címmel a falu hőseinek emléket állító kiállítás… Bizony, létszámunkhoz képest elmondhatjuk: gazdagok vagyunk! Mind a mi értékeink és kincseink… Van mihez nyúlnunk, ha a jövőre nézve keresünk útmutatást.

Végül idézzük fel a református iskolák jelmondatát: „Orando et laborando”, azaz „Imádkozva és dolgozva”.

 

dr. Borzsák Enikő

Események képekben