Zöldszigeti kör 2016. augusztus

2016-08-14

Pócsmegyeri zenés esték

Nem szeretnék a dagályosság hibájába esni, ezért óvatosan kell eljárni az augusztus 14-i Pap Anna Inkeri zongorahangversenyről szóló beszámoló megfogalmazásakor.

Ez a csodálatos est a hangversenysorozat harmadik alkalma volt. A zenés esték a Tahi Egyházzenei Hét kórusának záróhangversenyével ér majd véget a 2016-os évet tekintve.

De most térjünk vissza Pap Anna Inkeri művésznő estjéhez, mely még a meghívón feltüntetett műsornál is gazdagabb és színesebb volt. Nem szólva arról, hogy a művésznő műsora első részének bemutatásakor bejelentette, hogy az előadandó művek között dalok és áriák is szerepelnek.

A hangverseny Bach művekkel vette kezdetét, a D-dur partita, melynek tételei a nyitány, táncok: menüett, szvit, gigue, valamint az első gyönyörű alt ária Krisztus szenvedéseiről. Mindez természetesen briliáns zongorajáték formájában, illetve kíséretében.

A hangversenyen a továbbiakban elhangzott Chopin Esz-dur balladája zongorán, majd Verdi Aidájából Aida áriája. A lélegzetelállító, telt mezzoszoprán ária betöltötte a templomot, és csodálattal töltötte el a hallgatóságot, hogy a finom, szelíd megjelenésű művésznő ilyen hatalmas és természetesen kristálytiszta hanggal bír, csodálatos zongoratudása mellett.

Hogy csodálatunkat fokozza, Puccini Tosca imájával folytatta műsorát, majd egyértelmű zongorabravúr, Ravel keringője következett. És egymás után Debussy Habanérája, Bizet Carmenje, a briliáns zongorával és a zengő énekhanggal, melyet nem egyszer a vastaps mellett a „bravó” kijelentések is követtek.

Bartók táncszvitjei között a „Bolgár táncokat” is élvezhettük, majd a hangverseny zárószámaként Richard Strauss Alkonyatról szóló dalát, és hogy ne búcsúzzunk szomorkás hangulatban az elmúlást idéző zeneszámtól, ráadásként megajándékozott bennünket a zeneszerző „A reggel” című művével.

Események képekben