2006

 • Tűzzománc kiállítás

  2006. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján nyitottuk meg a Szigetmonostori Zöldsziget Általános Iskola Művészeti Tagozata tanulóinak a munkáiból összeállított Tűzzománc kiállítást.

  A gyerekek csodaszép képeket készítettek, és nehezen lehetett eldönteni, melyik tetszik jobban. A látogatók lelkesen álltak sorba, hogy szavazataik alapján lehessen jutalmazni a legügyesebbeket.

  A díjakat 2006. február 3-án adtuk át Cséki Angelának és testvérének, Cséki Szabinának. A harmadik díjazottnak, Vepperi Annának utólag juttattuk el a jutalmat. A kiállítás során felajánlott adományokból nyílt lehetőség a díjak mellett a jutalomkönyv átadására.

 • Szigethy Gábor előadása a "rendszerváltásról"

  2006. február 3-án meghívásunkra Szigethy Gábor történész, publicista, egyetemi tanár, az „1956 árnyéka” című könyv szerzője, előadást tartott a „rendszerváltásról” . Előadása  lebilincselte a nagyszámú hallgatóságot, a szomszédos községekből is jöttek érdeklődők Előadásában nyílt és (ön)kritikus elemzését adta annak a véleményformáló magyar értelmiségnek, amely a rendszerváltás idején fontos szerepet játszott. Szigethy Gábor abban az időben az MDF alapító tagjaként részt vett a kerekasztal tárgyalásokon.

  A 90-es évek elején felhagyott a politizálással, és  visszatekintve elismeri: „Mi mintegy mámorban éltünk akkor, és úgy reagáltunk, mint a gyerekek. Félreismertük a helyzetet.”

  Szórólapunk mottójául Pilinszky következő mondatát választottuk:

  „Múltunk a mi legfőbb reménységünk.”
   

 • Rólunk, magyarokról - dr. Kopp Mária előadása

  2006. március 10-én dr. Kopp Mária professzorasszony, a Magatartástudományi Intézet igazgatója „Rólunk, magyarokról” címmel érdekfeszítő előadásra volt vendégünk. Szórólapunk mottója:

  „Hogy pedig egy nép micsoda fajta, az szintén a szellemben, a nép szellemében és szokásaiban mutatkozik meg.” (Illyés Gyula)

 • Ünnepi megemlékezés

  2006.március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékezetére községünk ünnepséget rendezett. Közreműködtek a Zöldsziget Általános Iskola tanulói Pigniczki Bernadett és és Tircsi Zsuzsa vezetése mellett. Fellépett még Szatmári György színművész.

  Az ünnepi beszédet dr. Borzsák Enikő, polgári körünk vezetője mondta el.

 • Vertel Andrea keramikusművész kiállítása

  2006. szeptember 16-án Vertel Andrea keramikusművész, számos neves galériában, itthoni és európai városban rendezett kiállítását követően Pócsmegyer egyik kertjében (ez a kert Borzsák Enikő kertje volt). mutatta be munkáinak egyes, kertbe készített darabjait. A kiállítást Borbély Ferenc Gusztáv festőművész nyitotta meg. Az alkalmat Déri Gábor gitárművész játéka szinesítette.

  A kiállítás egy hétig volt nyitva és ezalatt több, mint kétszázan tekintették meg. Vendégkönyvünkből a sok vélemény közül az egyik így szólt: „Szeretnék én is egy ilyen szoborrá változni, hogy egész nap egy kertben üldögélhessek virágok között, kaján vigyorral az arcomon.”
   

 • 1956. október 23. – 2006. okóber 23.

  Az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készülve a Polgári Kör rendbe tette a millenniumi kopjafát, és újabb árvácskák beültetésével szépítette.

  Az 50. évforduló emlékére községünk a Borbála sétányon új kopjafát állított. Az emlékhely kialakításában szintén részt vettek a Polgári Kör tagjai, amikoris csákánnyal kellett a földet alkalmassá tenni az adományozott bokrok beültetéséhez.

  2006. október 23-án a beszédet dr. Kopp Mária professzorasszony tartotta, akit ez alkalommal választottak Pócsmegyer díszpolgárává.

 • Vendégünk: Wittner Mária

  2006. december 9-én Polgári Körünk vendége volt Wittner Mária, aki az 1956-os forradalom idején a Vajdahunyad utcai ellenállási csoport tagjaként harcolt. A forradalomban való részvétele miatt halálra ítélték, majd tizenhárom, börtönben töltött év után 1970-ben szabadult.

  Wittner Mária az 1956-os forradalom mára szóló üzenetéről beszélt. Őt idézve: ”Azért kell megismernünk a történelmet, eleink küzdelmét, az igaz összefüggéseket, a legszebb emberi példákat, mert azokból hitet, lelkierőt, bátorságot lehet meríteni a mindennapok olykor nagyon is lélekromboló, fárasztó és kilátástalannak tűnő küzdelmeihez.”

Események képekben