2007

Néhány éves kötetlen formában történő tevékenység után 2006 végén elhatároztuk, hogy egyesületi keretek között kívánunk múködni.

A Pest Megyei Bíróság a nyár folyamán vette nyilvántartásba a Zöld Szigeti Kör Polgári, Kulturális Egyesületet.

Az alakuló közgyűlésen megfogalmazott, és az Alapszabályban megfogalmazott céljai:

 • Kulturális rendezvényeket kívánunk szervezni a polgári értékrend és demokratikus alapelvek alapján.
 • Részt veszünk községünk társadalmi eseményeinek megszervezésében, azaz kulturált közösségi életet szeretnénk létrehozni.
 • Különös figyelmet fordítunk nemzeti ünnepeinkre, íly módon hozzájárulunk a méltó ünneplés feltételeinek megteremtéséhez.
 • Hagyományőrző és hagyományteremtő programok és kiállítások rendezésével a figyelmet  a magyar kulturális értékekre irányítani.
 • Végül helyi elektronikus és írott médiumokban riportok, kulturális értesítések és tájékoztatók közzétételével széles körben, községi és térségi szinten szeretnénk ismertté tenni az Egyesület tevékenységét.

Az Egyesület elnöke: dr. Borzsák Enikő

 


Februárban értesültünk arról, hogy a Csíkszeredában tanuló 45 csángó diáknak szüksége lenne olyan közszükségleti cikkekre, mint mosópor, fertőtlenítő szerek, villanykörte, ágynemű, stb. Tagjainktól és községünk adakozó szívű lakóitól tekintélyes mennyiségű adomány gyűlt össze, amelyet folyamatos egyeztetés mellett május elején szállítottunk el a Máltai Szeretetszolgálathoz, ahonnan már Csíkszeredába került. Nagyon megható köszönő levelet kaptunk egy ottani csángó diáklánytól.


Borzsák Enikő előterjesztését elfogadva az önkormányzat benevezett a  „VIRÁGOS MAGYARORSZÁGÉRT 2007” országos versenyre. Egyesületünk tagjai és Pócsmegyer-Surány lakói mindent megtettek azért, hogy környezetünk gondozott és ápolt külsőt nyerjen. Voltak, akik  az utcákon eldobott szemetet szedték össze, mások virágpalántákat ajándékoztak, és voltak,  akik a virágokkal beültették a közterületeket. Természetesen minden kezdet nehéz, de remény van arra, hogy az emberek ráébrednek arra, hogy ha a kerten belül már van szép virágos kertjük, az sokkal szebbnek látszik, ha rendezett a kerten kívüli környezet is. Az országos verseny zsűrije megszemlélte a települést és méltányolta a kezdeményezést. Bátorítást kaptunk tőlük a folytatásra. A Zöldszigeti Polgári Kulturális Egyesület a versenyhez kapcsolódva meghirdette, hogy a pócsmegyeri és surányi kertekről készített, jeligével ellátott fényképekből kiállítást rendezünk.

Reméljük, hogy 2008-ban az önkormányzat újra benevez az országos versenyre, azonban biztos, hogy a Zöldszigeti Polgári Kulturális Egyesület meghirdeti a virágos kertek fotóinak versenyét.

 • Évzáró / Évnyitó napok '2007

  2007. január hó elején Polgári Körünk évzáró/évnyitó összejövetelt rendezett – piknik alapon – a Művelődési Házban, amelyen meghívott vendégek is részt vehettek. A virágdíszekkel ékesített büfé-asztalok rogyásig megteltek a háziasszonyok remekeivel. Volt ott vadpástétomtól kezdve kemencében sült tarján keresztül cipóban sült csülökig minden. Felsorolni az étkeket, italokat lehetetlen. A legkellemesebb azonban az volt, hogy időnk volt jókedvű, baráti beszélgetésekre.
   

 • Az oktatás helyzete és jövője Magyarországon, különös tekintettel a kistelepülésekre – Dr. Hoffmann Rózsa előadása

  2007. január 19-én Hoffmann Rózsa docens, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára tartott előadást „Az oktatás helyzete és jövője Magyarországon, különös tekintettel a kistelepülésekre” címmel.

  Meghívónk mottójául Klebersberg Kunó kultuszminiszter egy mondatát választottuk:

  "………mostani helyzetünk javulását, sorsunk jobbra fordulását csak attól várhatjuk, hogy művelődési téren fajsúlyosabbak leszünk………”

 • Félelem nevében – filmvetítés

  2007. február 5-én Polgári Körünk és a Művelődési Ház közös rendezésében filmvetítésre került sor. A „Félelem nevében” című dokumentumfilmet a televízió is bemutatta, de sokan nem látták és közkívánatra tűztük műsorra. A film  szereplői: egyik tagtársunk és egyben családorvosunk, dr. Kiss András és a Leányfalun élő dr. Szász István Tas orvos. A film azt dokumentálja, hogy a két orvosnak  egyetemi hallgatóként, évfolyamtársaikkal együtt Romániában milyen megaláztatásokban volt része.

 • Közéleti kérdésekről erkölcsi megközelítésben - Csontos János előadása

  2007. február 16-án vendégünk volt Csontos János újságíró, filmrendező, a Magyar Nemzet főmunkatársa. Előadását  „Közéleti kérdésekről erkölcsi megközelítésben” címen tartotta.
  Meghívónkat Márai következő mondataival  ajánlottuk:

  „…..A hazáról….Mindig, mindent adjál oda hazádnak. A világnak nincsen semmiféle értelme számodra hazád nélkül. Ne várj jót a hazától, s ne sopánkodj, ha megbántanak a haza nevében. Mindez érdektelen. Egyáltalán semmit ne várj a hazádtól. Csak adjál azt, ami legjobb az életedben. Ez a legfelsőbb parancs. Bitang, aki ezt a parancsot nem ismeri.”

  Az előadást követően Csontos János filmet mutatott be Kós Károly munkáiról. Sokan először csak most láthatták, hogy  milyen sok építmény jelzi az építőművész alkotó tevékenységét szerte a Kárpát medencében
  Szóba került Kós Károly irodalmi munkássága is, például a Varju-nemzetség című regénye.

 • Filmvetítés: Rendőri brutalitás 2006. október 23-án

  2007. március 19-én annak a dokumentumfilmnek a vetítését szerveztük meg, amelyet a Morvai Krisztina és Völgyesi Miklós társelnökök által vezetett Civil Jogász Bizottság  az 1956. október 23-ai forradalom 50. évfordulóján Budapesten történt események szemtanuival és áldozataival folytatott beszélgetésekről készített.

 • Vendégünk: Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere

  2007. április 13-án vendégünk volt Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere. Előadásában elmondta, hogy Mórahalom jellegzetes tanyás település, ahol a magángazdálkodáson alapuló mezőgazdasági termelés a meghatározó. A település 1994 óta él a pályázatok nyújtotta lehetőségekkel. Sokéves tapasztalatokkal és egységbe kovácsolódott csapatokkal olyan nehézségekkel is képesek megbirkózni, mint a munkahelyteremtés és a termelői infrastruktúra fejlesztése. Erről a műhelymunkáról és szemléletről beszélt hihetetlen szuggesztíven. A nagyszámban megjelent hallgatóság kérdéseire fáradhatatlanul

  Az előadásról DVD készült.

  Meghívónk mottójául Kölcsey idézetet választottunk:

  „Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül!”
   

 • Vendégünk: dr. Papp Lajos, szívsebész professzor

  2007. április 21-én vendégünk volt dr. Papp Lajos szívsebész professzor. Szuggesztív előadásával arra buzdított benneünket, hogy ne adjuk fel reményeinket, ne adjuk fel hitünket és tudjunk, merjünk önmagunkért tenni! Tenni csak együtt érdemes, és csak akkor, ha van miért: családért, hazáért, földért.

  Előadására a református templomban került sor. Nagyon sokan – legalább mintegy 130-an – jöttek el, még a környékbeli községekből is.

  Meghívónk fejlécére Makovecz Imre idézetet nyomtattunk:

  „Talán történelme legsúlyosabb válságát éli a fehér ember. A válságból példaképek, követhető fényes alakok, szellemi hatalmasságok vezethetik ki az embert. Személyükön keresztül újra valóságos értelmet, tartalmat, erőt kapnak a kompromittált tulajdonságok: becsület, a hűség és a többiek…”

 • Vígasztald meg nemzeted! – Pitti Katalin operaénekes előadóestje

  2007. június 16-án Pitti Katalin Liszt Ferenc díjas operaénekes előadását élvezhettük. A művésznő „Vígasztald meg nemzeted!” címet adta műsorának. A várhatóan nagy érdeklődésre tekintettel, nemkülönben az akusztikai tulajdonságok miatt, a református templomot választottuk színhelyül. Felemelő élményben volt részünk ezen az estén.

 • Szent István nap, 2007

  2007. augusztus 18-20. között aktívan részt vettünk községünk Szent István napi ünnepi programjainak szervezésében, és a képviselő-testülethez benyújtott előterjesztésünkben fogalmaztuk meg, hogy jó lenne, ha Pócsmegyer (Surány) a jövőben a „Szent István napok” megrendezésével válna ismertté a térségben.

  Ez alkalommal nyílt meg Berényiné Kátay Ildikó iparművész tűzzománc kiállítása.
   

 • Vendégünk: dr. Horváth Attila egyetemi docens (Civil Jogász Bizottság)

  2007. november 9-én vendégünk volt dr. Horváth Attila egyetemi docens, a Civil Jogász Bizottság tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának oktatója.

  Ismeretes, hogy 2006. október 23-án, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján, a rendőrség brutálisan szétverte az ünneplőket. Nem kímélték az utcán hazaigyekvő embereket sem. Sokakat letartóztattak és hetekig fogva tartottak. A példátlan, tömeges jogsértések ellen tenni akaró jogászok alakították meg a Civil Jogász Bizottságot annak érdekében, hogy mint független szakértők, megvizsgálják és nyilvánosságra hozzák ezeket az eseteket és jogi védelmet nyújtsanak a rászorulóknak. Horváth Attila elmondta, hogy a bizottság tagjaira óriási teher nehezedik, mindegyikük egyetemi oktató és családos ember és emellett  saját költségükön, mindenféle anyagi segítség nélkül támogatják a hozzájuk forduló, jogsértést elszenvedő embereket, akiknek a száma egyre nő.

  A civil hallgatóság ismeretlen területre kapott betekintést a kitűnő előadásból. Érdeklődő kérdéseinkre az előadó szívesen és kimerítően válaszolt.
   

 • Kőrösi Csoma Sándor élete és munkássága (dr. Kubassek János, igazgató, MFM)

  2007. november 16-án, meghívásunkra dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója előadást tartott Körösi Csoma Sándor csodálatra méltó életéről és világhíres munkásságáról. Az előadó már diák korában eljutott Ázsia nehezen megközelíthető vidékeire, majd Körösi Csoma nyomán haladva eljutott Tibetbe. A diavetítéses úti beszámolót élvezet volt hallgatni, ugyanis az igazgató úr nagyszerű előadó, a téma hol lélekemelő, hol humoros részleteivel mindenkit magával ragadott.

  Kubassek úr jelezte,  hogy szeretne Egyesületünk tagjaival kötetlen beszélgetést folytatni, így mindnyájunk örömére az előadást követően is élvezhettük lebilincselő egyéniségét.

  Köszönet illeti Egyesületünk azon tagjait, akik felajánlották, hogy az előadót gépkocsijukkal Érdről Pócsmegyerre, illetve Pócsmegyerről késő éjjel Érdre visszaszállítják.

 • VIRÁGOS KERTEK PÓCSMEGYER-SURÁNYBAN - fotókiállítás

  2007. november 24-én került sor a  „VIRÁGOS KERTEK PÓCSMEGYER-SURÁNYBAN” fotókiállítás megnyitására. Az ügyes kiállítás-rendezők által szépen felkasírozott fényképek nagyon jól mutattak.  A fotók díjazása a kiállítás látogatóinak szavazata alapján történt. Az első és második díjasok értékes Kósa Klára kerámia tárgyakat, a harmadik díjasok dísznövényeket kaptak.

  A kiállítás kapcsán kiderült, hogy a faluban és Surányban is sok szép virágos porta rejtőzik.
   

 • Bánffy György színművész előadása Wass Albert írásaiból

  2007. december 16-án Egyesületünk felkérésére  Bánffy György Kossuth-díjas színművész Wass Albert írásaiból tartott előadóestet.Karácsonyi ajándék volt számunkra, ahogy a művész úr a hazáját elhagyni kényszerült író hazaszeretetét, emigrációban megélt szenvedéseit és honvágyát regény-részleteinek, verseinek előadásával tolmácsolta.

  A helyszín a Református templom volt, ahol jól érvényesült Bánffy György kellemes orgánuma.
   

Események képekben